Między widelcem, a Grecją

Kuchnia Grecka posiada wiele charakterystycznych cech wykorzystujących bogactwo rejonu, w którym znajduje się Grecja. W kuchni greckiej wykorzystywane są oliwy z oliwek, oliwki, liście winogrona, a także świeże warzywa, najczęściej pomidory i papryka. Do wielu dań wykorzystywany jest popularny grecki ser, o bardzo słonym smaku. Jest on uzyskiwany z mleka koziego i owczego. Oliwa z oliwek w kuchni greckiej pełni niezwykle istotną rolę, wykorzystywana jest nie tylko do smażenia i pieczenia, ale także na zimno jako dodatek do sałatek albo maczania chleba lub pity.

Inne produkty kuchni greckiej

Kuchnia grecka słynie też z wyśmienitych przepisów na przygotowanie baraniny i jagnięciny, a także niezwykle popularnych w tym rejonie ryb. Po spożyciu posiłku z greckiej kuchni wyśmienitym pomysłem jest wypicie czarnej kawy na grecki sposób. Polega on na piciu mocnej kawy zaparzone w małej filiżance i odstanej jakiś czas, by opadły fusy. Świetnym sposobem na rozluźnienie atmosfery jest także spróbowanie słynnych greckich win z tamtejszych winnic.

Papaje i ich zdrowe właściwości

Papaja to owoc tropikalny wywodzący się z gatunku melonów. Kształtem może przypominać gruszkę, kolor ma od zielonego po odcienie pomarańczu i czerwieni. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej pomarańczowy ma kolor. W przypadku kupienia niedojrzałej papaji, nic straconego, wystarczy umieszczenie jej w papierowej torebce i poczekać aż dojrzeje. Papaja w środku ma pomarańczowy miąższ i rdzeń składający się z czarnych nasion. W Europie nasiona papaji nie są doceniane tak bardzo jak w innych rejonach świata, gdzie są uważane jako świetny środek na pasożyty przewodu pokarmowego. Znane są natomiast właściwości zdrowotne miąższu papaji, który poprawia funkcjonowanie układu krążenia, wspomaga oczyszczanie organizmu, a szczególnie układu pokarmowego. Ma świetny wpływ na wątrobę wspomagając jej pracę i oczyszczając ją z toksyn. Jeżeli chodzi o jelita to wspomaga ich oczyszczanie z resztek niestrawionego i gnijącego pokarmu, a także działa jako środek przeciw pasożytniczy. Papaja może być spożywana po obraniu i pokrojeniu na kawałki lub po przekrojeniu na pół i wydrążeniu miąższu łyżczeką. Nieważne w jaki sposób, powinniśmy często jeść papaje!

  • Ilona z płocka

    Ciekawe czy baranina i jagnięcina jest tak droga u nich jak u nas.

    • jagoda

      Ilona zadaje właściwe pytanie!