Brytyjska kuchnia

anglia

W Wielkiej Brytanii możemy napotkać na różnorodną kuchnię. Wbrew wszelkim opiniom w kuchni angielskiej nie dominuje tylko suche, szare mięso. Dzięki różnym wpływom kultury naszych sąsiadów, do kuchni brytyjskiej weszły nowe smaki i przyprawy dzięki czemu kuchnia została całkowicie odnowiona. Spowodowało to również zwiększenie się liczby typowych dań brytyjskich – kucharze wprowadzali swoje poprawki do regionalnych potraw całkowicie je odmieniając. Przez to wielu wybitnych kucharzy pochodzi z Wielkiej Brytanii – ukształtowali shttp://roznesmaki.pl/wp-admin/post-new.phpię oni właśnie poprzez próbowanie tworzenia i modyfikowania nowych i istniejących potraw.

anglia

Jednak kultura kulinarna na wyspach brytyjskich nie jest nowoczesna. Wywodzi się ona już z wieku szesnastego. Odnaleziono bowiem przepisy kulinarne z tamtego okresu – dania które były podawane głowom Państwa. Od około 1900 roku, w Wielkiej Brytanii powstawali czołowi kucharze, którzy pisali swoje książki dzieląc się z innymi przepisami. Obecnie w dzisiejszych czasach, książki ich autorstwa zdobywają największą popularność.

Tradycyjna brytyjska kuchnia jest bogata w różnorodne smaki lecz jednocześnie prosta i zdrowa. Od czasów szału na kuchnię z wysp, uważano iż dziennie powinno spożywać się cztery skromne posiłki dziennie – nie tak jak jest uważane obecnie trzy. Zostało to później przyjęte, że w ciągu dnia zjada się trzy posiłki, zaś lekarze przeprowadzili badania, poprzez które udowodnili słuszność tego harmonogramu.

Brytyjska herbata

Według tradycji, popołudniowa herbata wywodzi się z 18 wieku – wtedy to na dworze królewskim spożywano jedzenie dwa razy w ciągu dnia. Pierwsze było śniadanie – jajka na bekonie – jedzono je przed południem około godziny 11. Kolację zaś jedzono bardzo późno bo aż około godziny 21. Księżna Anna zmieniła lekko ten zwyczaj – czasem głodniała pomiędzy posiłkami a służba przynosiła jej herbatę w celu zaspokojenia głodu. To właśnie stąd wzięła się tradycja wspólnej herbaty w gronie najbliższych i przyjaciół. Klasa robotnicza również zaczęła się wzorować na arystokracji i odkryli potrzebę posiadania przerwy w ciągu dnia – podczas przerwy tej popijali oni herbatę.

Podsumowanie

Jednym zdaniem: Brytyjska kuchnia jest bardzo tradycyjna, jednak wraz z upływem czasu zostały wprowadzone nowe elementy, co poskutkowało jej zmianą – na lepsze.

  • PrzezornyJan

    Szkoda tylko że kuchnia brytyjska jest tak bardzo przesączona tłuszczem. Łatwo o nabawienie się cholesterolu!