Wady kuchenek mikrofalowych

pexels-photo-461198

Skoro był artykuł o zaletach kuchenki mikrofalowej, oraz o tym, dlaczego ludzie tak chętnie korzystają z mikrofalówek, to nie może zabraknąć artykułu o ich wadach. Pamiętajcie – zawsze powinniśmy starać pisać się obiektywnie, więc w tym artykule, jak i poprzednim nie znajdziecie żadnych stronniczych argumentów. Więc jeżeli jesteście zainteresowani tym, jakie wady mają kuchenki mikrofalowe – to zapraszam was do przeczytania tego artykułu.

Kuchenka mikrofalowa – gorszy smak

Wie to każdy – posiłki, które podgrzaliśmy w mikrofalówce mają gorszy smak od posiłków, które podgrzaliśmy tradycyjnymi metodami. O ile ten smak jest gorszy? Wszystko zależy od nas, niektórzy nie widzą prawie w ogóle różnicy, a inni po prostu nienawidzą dań, które były odgrzane w mikrofali. Niektóre posiłki też po prostu są dużo bardziej podatne na pogorszenie smaku, gdy były podgrzewane w mikrofali – na przykład różne warzywa, które były już przyrządzone wcześniej. Niektórych produktów też w ogóle nie można podgrzewać w mikrofalówce – na przykład jajek. W każdym razie, smak posiłków które zostały podgrzane w mikrofalówce to w dużej mierze kwestia gustu.

Nie wszystko można podgrzać

Nie każdą rzecz można podgrzać w mikrofalówce, tak jak już napisałem wcześniej. Najlepszym przykładem z góry jest też już wymienione jajko. Gdy podgrzewamy je w mikrofalówce – to po prostu wybuchnie, prawdopodobnie uszkadzając naszą mikrofalówkę. Podobnie też nie powinniśmy przyrządzać produktów od zera w mikrofalówce – to znaczy, gdy podgrzewamy np. mięso to wszystko będzie ok – ale gdy chcemy mięso przyrządzić w mikrofalówce to wtedy może pojawić się problem, gdyż nie nagrzewa ona równomiernie, i jedna część mięsa będzie zbyt bardzo podgrzana – a druga prawie w ogóle. Najłatwiej można to zauważyć na przykładzie popcornu do mikrofali – gdy niektóre ziarenka dalej nie wystrzelą i będą zimne, a niektóre będą już praktycznie spalone, po zmienieniu się w popcorn. Jeżeli chcecie przyrządzić jakiś posiłek – to korzystajcie z tradycyjnych metod, wyjdzie wtedy on znacznie lepiej, smakowo, jak i wartościowo – będzie zawierał więcej witamin.